THE LEVITT PAVILION AT STEELSTACKS  Bethlehem, Pennsylvania

AWARDS

Small Project Award, AIA National

Special Mention Architizer A+ Awards

 Silver Award, ACEC of Massachusetts

Honor Award, AIA Tri-State NJ, NY, PA

Citation of Merit, AIA Pennsylvania

Merit Award, AIA Philadelphia

Best Projects Award Winner, ENR New York Region

Judges Award, Metal Architecture Design Awards

 

The Levitt Pavilion is the focal point of the 9.5-acre SteelStacks Arts and Cultural Campus, part of the larger re-development of the former Bethlehem Steel mill. By design, the mill’s five 20-story blast furnaces, iconic in their own right, form a dramatic backdrop the newly created 21st Century Town Square project. The Pavilion neither blends with the rusted stacks nor visually competes with them. Clad in perforated, stainless-steel panels, the shell is an asymmetrical segmented arch that touches the ground on one side and cantilevers over the stage. It was conceived as a large-scale origami-like folded plate sculpture - one that poignantly suggests yet-to-be completed work. The design is resolutely forward-looking, yet intent on establishing a discourse between new and old. As one moves around the shell its form and character transform, at times appearing solid and monolithic, at times trellis-like and transparent. The amphitheater bowl’s chevron shaped COR-TEN steel and precast concrete retaining walls echo the folded plates of the pavilion’s shell, establishing a dialogue that binds the overall site together.